Aan de slag met de

Nefit Bosch Compress 3000i

We helpen je graag om zoveel mogelijk zelf te kunnen regelen met jouw warmtepomp. Je vindt een hoop hapklare informatie over het gebruik van jouw Nefit Bosch Compress op deze pagina. Van aan- & uitzetten tot specifieke instellingen en alle documentatie.

Direct naar:

 

Binnenunit

Gebruikersinterface

De gebruikersinterface bestaat uit een scherm, zes knoppen en een draai- en selectie knop. Onder de afbeelding worden deze uitgelegd.

 
  1. fav: favorieten menu oproepen

  2. extra warm water: deze knop niet gebruiken i.v.m. hybride opstelling 

  3. warm water: deze knop niet gebruiken i.v.m. hybride opstelling 

  4. menu: Hoofdmenu (kort indrukken)

  5. info: infomenu of andere info over de actuele keuze 

  6. ‘terug’: kort indrukken: bovenliggende menuniveau oproepen of waarde verwerpen

     lang indrukken: naar standaard weergave terugkeren

  7. keuzetoets: Kiezen (draaien) en bevestigen (klikken)


Aanzetten

Het aanzetten van het systeem gaat als volgt:

1️⃣ De groep (in de meterkast) aanzetten

2️⃣ Stekker van de ketel in het stopcontact

3️⃣ De werkschakelaar aanzetten

4️⃣ De thermostaat checken, die moet tot leven komen

De bedieningsunit start na terugkeer van de voedingsspanning weer automatisch op.

Als de warmtepomp aanstaat voor ruimteverwarming, worden het radiator- en het compressorsymbool weergeven rechts onder in het scherm.


Uitzetten

Het systeem kan op twee manieren worden ‘uitgezet’: 

  • Via een zomermodus

  • Via de vakantiemodus


→ Zomermodus

De Nefit heeft een optie om de verwarming uit te zetten gedurende de zomer. Dit is eigenlijk een temperatuurmodus: als de buitentemperatuur boven een bepaalde waarde komt, gaat de centrale verwarming niet meer aan. De warmtepomp gaat er dan vanuit dat bij een hoge buitentemperatuur de verwarming niet nodig is. Deze temperatuur staat standaard op 18˚ buitentemperatuur. 

De ingestelde temperatuur geldt ook voor ‘s nachts. Als de verwarming ‘s nachts moet uitblijven in de zomer, ook als het onder de 18˚ komt, zal deze temperatuur lager moeten worden ingesteld. 

Deze instelling kan je aanpassen door het volgende toegangspad te volgen:

1️⃣ Ga naar: Servicemenu (door middel van menuknop 3-5 sec ingedrukt te houden)

2️⃣ Selecteer: 4. Verwarmen/Koelen instellen (door middel van draaiknop)

3️⃣ Selecteer: 4.3 Verwarmingsgroep 1 (door middel van draaiknop)

4️⃣ Selecteer: 4.3.9 cv-bedrijf uit (door middel van draaiknop)

De temperatuur die hier wordt ingesteld is de maximale buitentemperatuur waar de verwarming aan gaat. Zet deze (bijvoorbeeld) op 15, dan zal de verwarming pas aan gaan bij buitentemperaturen onder de 15˚. 

Sla deze instelling op door terug te gaan naar het hoofdscherm door op het pijltje te drukken (rechts onder). 

De warmtepomp moet opnieuw worden opgestart om deze instelling te laten werken. Trek hiervoor de de stekker eruit, wacht even tot het scherm uit is, en doe de stekker weer in het stopcontact. 

Let op: vergeet niet als het stookseizoen weer begint deze functie op 18˚ te zetten. Zet bijvoorbeeld een herinnering in de agenda eind september. 


→ Vakantiemodus

Via de vakantie modus kan het systeem voor een periode uitgezet worden (zomer) of ingesteld worden op een constante temperatuur (bijvoorbeeld voor een wintervakantie). 

1️⃣ Ga naar: Menu (door middel van menuknop)

2️⃣ Selecteer: Vakantie (door middel van draaiknop)

3️⃣ Selecteer: Vakantie 1 - of 2, 3, etc. (door middel van draaiknop)

4️⃣ Vul de vakantieperiode in met behulp van de draaiknop.

Het vakantieprogramma wordt op het ingestelde begin om 00:00 uur gestart. Het vakantieprogramma wordt op het ingestelde einde om 24:00 uur beëindigd.

5️⃣ Selecteer: Verder (door middel van de draaiknop)

6️⃣ Selecteer: Keuze cv-groep / warmw. (door middel van de draaiknop)

7️⃣ Selecteer: Totale installatie

8️⃣ Selecteer: Verder

9️⃣ Selecteer: CV

🔟 Selecteer": Uit” om het systeem gedurende de vakantieperiode uit te zetten. 

Selecteer Constante temperatuur om het systeem gedurende de vakantieperiode op een constante temperatuur te houden. Wanneer deze optie wordt geselecteerd, is het mogelijk om, na selectie, in het menu deze constante temperatuur in te stellen. 


Systeem resetten

Wanneer storingen zijn verholpen zal het systeem ‘zacht’ gereset moeten worden. Als eerst dient de storing verwijderd te worden uit het systeem waarna de binnen- en buitenunit spanningsloos gemaakt moeten worden. 

1️⃣ Ga naar: Servicemenu (door middel van menuknop 3-5 sec ingedrukt te houden)

2️⃣ Selecteer: Diagnose (door middel van draaiknop)

3️⃣ Selecteer: Reset (door middel van draaiknop)

4️⃣ Selecteer: Historie Systeem en storingshist. warmtepomp. - De vraag Wilt u de historie terug zetten? verschijnt. Klik hier op ja. Dit verwijderd de storingsmeldingen.

Om de binnen- en buitenunit spanningsloos te maken, trek de Binnenunit uit het stopcontact  en voor de buitenunit kan je de werkschakelaar omgooien. Laat deze beide (tegelijkertijd) minimaal 30 seconden lang van de stroom. 

Start hierna het systeem weer op.


Buitenunit

De buitenunit van de warmtepomp heeft qua instellingen geen aandacht nodig. Alle instellingen gaan via de binnenunit en/of de thermostaat. 

De buitenunit is wel een service-behoevend onderdeel. Deze zal dan ook worden meegenomen tijdens een onderhoudsbeurt. Dit kan eenmalig of tweejaarlijks via het onderhoudscontract. In de tussentijd mag het exterieur van de buitenunit wel vrijgehouden worden van bijvoorbeeld bladeren, takken en vuil.


Cv-ketel

De cv-ketel wordt na de installatie aangestuurd door de warmtepomp. Hier hoef je dus geen handelingen op uit te voeren. Voor vragen hierover, raadpleeg de handleiding van je ketel.


Thermostaat

In het geval van de hybride opstelling stuurt de thermostaat niet de ketel aan, maar de warmtepomp. De warmtepomp stuurt op zijn beurt weer de ketel aan. 

De thermostaat van de Nefit Hybrid Compress 3000i is de Nefit Moduline 1010H. Deze heeft een enkele draaiknop waarop de gewenste temperatuur valt in te stellen. Overige instellingen verlopen via de warmtepomp. 

Deze 1010H thermostaat raden wij te allen tijde aan voor gebruik bij de Nefit warmtepomp. Het is ook mogelijk om een andere thermostaat aan te sluiten via een Aan/Uit-communicatie. Raadpleeg de handleiding van de betreffende thermostaat voor informatie.

 
 

Documentatie

Hieronder vind je links naar handige webpagina’s of documenten van de Nefit Bosch Hybrid Compress 3000i.