← Terug naar support

Verdient een hybride warmtepomp zichzelf terug?

Dit verschilt per situatie en ligt aan de isolatie van uw huis, de manier van verwarmen en uw gasverbruik. Voor het berekenen van het besparen van de hoeveelheid gas en geld dat u kunt besparen kunt u deze link gebruiken: https://heattransformers.com/besparingstool.

Wij zien het belang van de hybride warmtepomp met name vanuit de gas en CO2 besparing. In bestaande woningen is de hybride warmtepomp vaak de enige oplossing om het gasverbuik met een beperkte investering en met kleine bouwkundige ingreep fors te verlagen. Het is echter ook logisch dat u ook naar de financiele kant kijkt.

Wat wij u zouden mee willen geven zijn de volgende punten:

- De overheid heeft aangegeven als onderdeel van het klimaatakkoord dat ze de belastingen op gas en elektriciteit gaan aanpassen om energie besparing aan te moedigen. Ze gaan de belasting op gas verhogen en de belasting op elektriciteit verlagen. Op basis hiervan is de verwachting dat de besparing in de komende jaren fors toe zal gaan nemen.

- Er is nu (2019) nog een subsidie van EUR 1700. Wanneer er meer warmtepompen verkocht worden of de prijs van gas gestegen is verwachten wij dat de overheid deze subsidie gaat verlagen. Door in de komende periode een warmtepomp aan te schaffen haalt u dus maximaal voordeel uit deze ontwikkelingen omdat u de warmtepomp koopt met hoge subsidie en in de komende jaren steeds meer gaat besparen als de gasprijs omhoog gaat.

- Ook willen wij u er op attenderen dat zelfs als de terugverdientijd van de warmtepomp maar 10 jaar is, dit bij een levensduur van 15 jaar voor de warmtepomp dit nog steeds overeenkomt met een rendement van ca 6% per jaar, dit is veel meer dan op een spaarrekening. En dit zal een stuk hoger uitvallen als de prijs van gas stijgt of de prijs van elektriciteit daalt of dat u goedkope stroom uit zonnepanelen kunt halen.